לקראת חג הפסח אנו נוהגים להכשיר את כלי המטבח במטרה להפטר מהחמץ שדבק בהם לאורך השנה.
גם תנור האפייה והתבניות שלו נדרשים להכשרה, מאחר והם באים במגע עם כל סוגי המזון במהלך השנה. אך איזו רמה של הכשרה צריך התנור לעבור על מנת שיהיה כשר לפסח, וכיצד ניתן להכשיר תנור בנוי המורכב בתוך ארונות המטבח?
איך מכשירים תנור לפסח?
הלכות הכשרת כלים כוללות שני סוגי הכשרה: הגעלה או ליבון. בפעולת ההגעלה יש לטבול את הכלים במים רותחים, ואילו בפעולת הליבון יש לחמם את הכלי לדרגת חום גבוהה עד שכל החמץ נשרף או יוצא ממנו.
פעולת הליבון נחלקת לשתי דרגות –ליבון קל וליבון חמור. בליבון קל מחממים את הכלי לחום של כ-200 מעלות על מנת שהחמץ בתוכו יישרף, ואילו בליבון חמור יש צורך להלהיט את הכלי, מה שמצריך חימום של כ-480 מעלות.
איזה סוג של הכשרה צריך לעבור תנור האפייה?
על פי רוב הדעות, הכשרת תנור האפייה דורשת הגעלה או ליבון קל, מכיוון שבשימוש בתנור להכנת האוכל, האוכל עצמו נמצא בתבניות ולכן התנור עצמו לא בא במגע עם האוכל אלא רק עם האדים המשתחררים ממנו, הנחשבים על פי ההלכה לנוזלים.
אך מכיוון שהתנור הבנוי מובנה בתוך ארונות המטבח ולא ניתן לפרק אותו ולבצע הגעלה, כיצד מכשירים את התנור?
בשלב הראשון יש לנקות היטב את כל חלקי התנור באמצעות חומר מסיר שומנים. יש להקפיד לנקות את דפנות התנור ואת המסילות הקבועות בהן, את הפינות, החריצים והגומיות שבדלת, את פתחי האוורור ואת מאוורר הטורבו אם ישנו. אחרי פעולת הניקוי יש להמתין 24 שעות מבלי להשתמש בתנור ובנוסף להפעיל את התנור, כשהוא ריק, ל30 דקות כאשר הדלת פתוחה, טרם השימוש בו למזון.
בשלב השני יש להכשיר את התנור בליבון קל, על ידי הפעלת התנור בחום גבוה למשך כשעה.
חשוב לדעת – ישנם הנוהגים להכשיר תנורים תעשייתיים באמצעות ברנר. פעולה זו אינה מומלצת בתנור הבנוי הביתי והיא יכולה לפגוע בחלקי התנור ולהרוס אותו.
כיצד מכשירים את תבניות התנור?
תבניות התנור באות במגע עם האוכל עצמו ולכן הגעלה או ליבון קל אינם מספיקים, והן דורשות ליבון חמור.
ליבון חמור הוא ליבון הכלי באש עד שיהיו ניצוצות אש. העברת תבניות התנור בתהליך כזה תהרוס את התבניות לחלוטין.
הפוסקים המקלים מתירים הכשרת תבניות התנור בהגעלה, וחלקם אף מציעים לעטוף אותם בנייר כסף ולהניח את האוכל בתבנית אלומיניום חד פעמית.
כיצד מכשירים תנור פירוליטי לפסח?
כיום, תמצאו מגוון תנורים עם תכנית פירוליזציה שתאפשר הכשרה יעילה ותקנית של התנור לקראת החג. פירוליזציה היא בעצם תהליך שבו התנור מתחמם באופן משמעותי ומגיע ל-480 מעלות צלזיוס. בשיטה הזו כל שאריות הלכלוך נשרפות לחלוטין, ככה שאפילו לא צריך לבצע את השלב הראשון של ניקיון עם מסיר שומנים.
עבור תנורי בוש הפירוליטים מדובר לא פחות מאשר תוכנית המאושרת על ידי המכון מדעי טכנולוגי להלכה. כך שכל מה שנותר עבורכם כדי להכשיר את התנור לפסח או בין מנות בשריות לחלביות זה להפעיל את תכנית הפירוליזציה (ניקוי עצמי) על דרגה 3. לאחר מכן מכסים את הדלת מבפנים עם נייר כסף עבה ומכאן ניתן להשתמש בתנור ללא חשש.
לצפייה באישור ההלכתי המלא יש ללחוץ כאן
שימו לב שהפונקציה המעולה הזאת זמינה בכל ימות השנה לניקיון יסודי של התנור וזה יתרון משמעותי ביותר שעושה חיים קלים.